GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2012-01-22

MOLIŪGŲ SALDAINIAI IR MEDUS


2kg moliūgo minkštimo
1kg cukraus
7 gvazdykėliai
0,5 citrinos žievelės
2 v.š. cukraus pudros arba kukurūzų krakmolo

Moliūgo minkštimą supjaustyti norimo dydžio kubeliais (jie sumažės 2-3 kartus). Užpilti cukrumi ir laikyti per naktį. Susidariusį sirupą nupilti, užvirti ir vėl užpilti ant moliūgo gabalėlių. Laikyti 12val ir viską virti 30min (kol bus skaidrūs gabalėliai). NEPERVIRTI. Išgriebti gabalėlius, nusausinti, paskleisti ant kepimo popieriumi išklotos orkaitės skardos ir džiovinti 80C 5-6val. Orkaitės durelės turėtų būti truputėlį pravertos, kad galėtų išgaruoti drėgmė. Išdžiuvusius apvolioti cukraus pudroje arba krakmole.

Likusi sirupą virti kol sutirštės (1val). Prieš verdant įdėti gvazdikėlius ir pusę citrinos žieveles. Iš išvirusio medaus prieš pilstant į stiklainius išgriebti gvazdikėlius ir žieveles.

Šaltinis originalus receptas

KOMENTARAS: Iš nurodyto kiekio gavosi 600g moliūgų saldainių ir 600ml medaus. Išdžiuvusius saldainius sudėjau į dubenį, užbarsčiau cukraus pudra, uždengiau ir gerai pakračiau, todėl nereikėjo žaisti su kiekvienu, kad apsivoliotų. Man labiau patiko apvolioti krakmole, nes netokie saldūs. Laikyti sandariame inde, bet nemanau kad ilgai, nes nėra konservanto, tai gali sugesti. Iš viso padariau maždaug 1,5kg saldainių kurių po 3 savaičių nebeliko, žodžiu sugesti nespėjo:)
Panaršiau internete ir radau, kad kiti likusį sirupą pakaitina ir paskui praskiedę su vandeniu geria kaip gėrimą, manau medus tam taip pat puikiai tinka.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą